Biała kiełbasa słoikowa

W kuchni polskiej mięso i przygotowywane z niego wyroby były kiedyś spożywane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Obecnie istotnie zmienił się profil spożycia i znacznie wzrosła konsumpcja różnych produktów mięsnych na co dzień. Mięso do produkcji kiełbasy białej „słoikowej” pochodzi wyłącznie od tuczników rasy złotnickiej pstrej, hodowanych w gospodarstwach ekologicznych. Świnia złotnicka pstra jest tradycyjną, starą rasą polską, od początku hodowaną w czystości rasy, o wyjątkowo wysokiej jakości mięsa, przy dużej zawartości tłuszczu w tuszy. Do produkcji białej kiełbasy „słoikowej" używa się najwyższych klas mięsa. Produkcja odbywa się bez użycia środków podnoszących wydajność, polepszających wygląd i wpływających na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. W procesie produkcji używane są następujące przyprawy: pieprz czarny mielony, majeranek, gorczyca biała, czosnek świeży, cukier, sól peklująca i sól. Kiełbasa w słoiku z naturalną galaretką przygotowywana jest z farszu, tak jak zwykła kiełbasa. Następnie jest pasteryzowana w słoiku, co zwiększa termin przydatności do spożycia. Pyszna i przypominająca w smaku dawne konserwy mięsne o ziołowym zapachu majeranku, gorczycy, czosnku.   okazje noclegowe
Share