Chleb

Chleb uważany był powszechnie za symbol dobrobytu, odnoszono się, więc do niego z szacunkiem i przestrzegano, aby nie był marnotrawiony. Był i jest podstawowym i najważniejszym składnikiem pożywienia Każda gospodyni miała w swoich obowiązkach pieczenie chleba. Upieczony chleb i przedmioty związane z wypiekiem chleba odgrywały określone role w folklorze ludowym. Do dziś piekarnie opierają produkcję na tradycyjnych metodach, zachowując nie tylko dawne receptury, ale również wiele zwyczajów zachowanych w gospodarstwach domowych. Daje to gwarancję zdrowia i smaku. Chleby wypiekane są z dbałością o tradycyjne receptury. Zarówno forma chleba, jaki zwyczaj posypywania go makiem przed włożeniem do pieca mają swoje korzenie w zwyczajach podtrzymywanych na niektórych terenach Polski od pokoleń. Mak, podobnie jak chleb, symbolizuje płodność i urodzaj, a spożywanie go miało zapewnić dostatek. Tradycyjne metody pieczenia, sposób rozczynienia, zarobienia ciasta, użyte składniki i ręczne formowanie, stanowią o tym, że chleb z makiem zachowuje nadal swoją, jakość i da smak. okazje gastronomiczne
Share