Czernina

Czernina to rodzaj polewki, którą przygotowuje się najczęściej z kaczek, ale także z gęsi. Występowała już w czasach Oskara Kolberga jako główne danie obiadowe. Należała do najbardziej charakterystycznych i lubianych szlachetnych potraw, których nie mogło zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia oraz na weselach i innych uroczystościach rodzinnych. Czarnina była jednym z głównych dań podawanych podczas wesela. W XIX wieku mały obiad podawano zaraz po powrocie z kościoła. Oprócz różnego rodzaju mięs, gości częstowano jedną z zup: rosołem lub czarniną. Czarninę przygotowuje się przeważnie na rosole z podrobów, grzbietu i szyjek kaczych z włoszczyzną, z dodatkiem majeranku, cząbru, ziela angielskiego, pieprzu oraz suszonych jabłek, śliwek węgierek i gruszek w zalewie octowej. Po ugotowaniu rosołu, zupę zaprawia się kaczą krwią zmieszaną z octem i mąką; dobrze jest dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, aby krew się nie zwarzyła. W zależności od ilości „zaprawy", zupa przyjmuje barwę od jasnobrązowej do brunatnej z widocznymi oczkami tłuszczu, jest mniej lub bardziej słodka w zależności od ilości dodanego do smaku cukru; zarówno w smaku jak i w zapachu wyraźnie odczuwa się korzenny aromat cząbru. Tradycyjnie  czarninę podaje się z grubo krojonym domowym makaronem.   okazje i promocje
Share