Miody

Do wyboru do koloru: od płynnych do skrystalizowanych, od słomkowych przez bursztynowe po ciemnobrązowe, miód to pełnia słodyczy zawarta  w słoiku albo beczułce. Ta różnorodność barwy i smaku wynika z podróży, które pokonują pszczoły, odwiedzając  wierzby, śliwy, podbiał czy głóg. Miody pozyskiwane są od stuleci. Jednak dominuje zbiór z uli, ale niemałą część stanowi produkt zbierany z barci od dzikich pszczół. Miodobranie to wyjątkowe zajęcie i należy do najważniejszych w rocznym kalendarium pszczelarza. Można je porównać ze żniwami. Miód jest końcowym efektem pracy pszczół i bartnika. Dla jego smaku i walorów zdrowotnych ważne jest miejsce, w którym owady zbierają nektar i pyłek, a także i sama opieka nad ulami. Sezon pszczelarski trwa kilka tygodni. Kończy się w drugiej połowie lipca, ale na sierpień przypadają jeszcze ostatnie zbiory miodu. Najbardziej charakterystyczne miody to: rzepakowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, wielokwiatowy, lipowy. Miody to naturalne lekarstwa, które działają przeciwzapalnie, wzmacniają organizm, wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego, krążenia i układu oddechowego. okazje noclegowe
Share