Sól

Sól to podstawowa przyprawa, która poprawia walory smakowe potraw. Od wieków stosowana była jako przyprawa, środek do konserwacji mięsa, kiszenia warzyw oraz do codziennych czynności związanych z czyszczeniem. Sól to tzw. warzonka, która powstaje poprzez odparowywanie solanki. Oprócz chlorku sodu zawiera naturalne pierwiastki wapnia, magnezu i jodek potasu. Są to składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. Proces produkcyjny warzenia soli rozpoczyna się od zatężania solanki na tężniach. Przepuszczana przez trzy tężnie zostaje zagęszczona do 30%. Następnie transportowana jest rurociągiem do drewnianych zbiorników. Stąd przesyła się ją do podgrzewacza w warzelni, i podgrzewa do temperatury 45°C. Tak podgrzaną wstępnie solankę przelewa się do panwi, płaskiego naczynia z grubej blachy stalowej i podgrzewa do około 106"C. Podczas warzenia soli wytrąca się na powierzchni „kożuch", który jest usuwany za pomocą „łaty", czyli drewnianej deski o długości około 9 m. Ten etap produkcji nazywamy szumowaniem. Podczas podgrzewania z solanki wytrącają się kryształki soli. Najpierw narzędziem zwanym „kasiorem", gracą na drewnianym drągu o długości około 3 m, przecina się sól w panwi, tak żeby ułatwić podciąganie jej do brzegów. Następnie dłuższą, czterometrową gracą zwaną „dziadem" podciąga się sól do burt panwi. Za pomocą łopat z dziurkami, ułatwiającymi ociekanie soli z solanki, wybiera się sól na drewniany parownik i układa w pryzmy. Zarówno istota procesu jak i jego wykonanie nie zmieniły się. Do warzenia soli służą proste narzędzia, prace związane z warzeniem są wykonywane ręcznie przez pracowników zwanych „warzelnikami", a tężnie przede wszystkim służą do odparowania i zatężenia ściekającej po ścianach solanki.   okazje i promocje
Share